Experiències

Krosnice, Pòlonia

Localitat, poble

Krosnice

 

Entitat organitzadora

FIYE

 

L’experiència en el camp

Jo la repetiria, tot hi que la descripció del camp no era gaire encertada en vers la feina a fer, jo hi tornava! El meu camp consistia en pintar una habitació i alhora fer activitats pels nens. Nosaltres, érem un grup força reduït, de 10 persones, les quals vam fer molt bona amistat i vam conviure sense cap tipus de problema, tot hi la diferencia cultural i lingüística! Vam aprendre molt. Amb molts d’ells encara mantenim el contacte, tot hi la distància i la diferencia d’edat. El nostre dia a dia, no era gaire especial, durant el matí fèiem la feina que ens havien assignat, després de dinar seguíem una estona més, però teníem tota la tarda per a nosaltres, cosa que va permetre gaudir molt més de l’experiència i conèixer-nos molt més.

 

Com preparar-se el viatge

 Has de tenir ben clar on és el camp de treball i buscar prèviament informació sobre aquella regió.

Hi ha moltes guies força fiables i, si no, a Internet tens moltes possibilitats de trobar la informació que busques, ja que hi ha moltes webs d’informació turística. Per anar a Polònia, no fa falta el passaport, ja que està dins de la Unió Europea, però si que és necessària la targeta sanitària europea, la qual actualment té una durada de dos anys i la pots demanar per Internet.

No oblideu portar roba per embrutat, ja que mai se saps quina feina faràs exactament! Roba d’abric, ja que el temps a Polònia està una mica boig, però tampoc porteu més roba de la necessària, ja que és ocupar espai inútilment.

 

Introducció a la cultura i la societat

 Polònia és un país amb una cultura força influenciada pels seus veïns i les seves antigues invasions. Els polonesos són persones molt obertes i t’intentaran ajudar amb el que puguin, però s’ha de tenir en compte que l’anglès no és la seva llengua habitual.

 

Com moure’s

 Polònia no és un país gaire avançat amb infraestructures, però si que té força trens (són econòmics) amb els quals pots fer tant viatges llargs (anar d’una ciutat important a una altra) com viatges més curts (anar d’una ciutat al poble on es dur a terme el camp de treball).

També hi ha l’alternativa dels autobusos, (llançadores aeroport-ciutat i a la inversa). Si arribeu en cap de setmana, informeu-vos bé dels horaris, ja que hi ha menys serveis. Si cap d’aquests dos mitjans us és útil degut a l’horari d’arribada, doncs podeu mirar, l’opció del taxi, que és més cara, però sempre podeu mirar de compartir-lo.

 

Com comunicar-se

A Polònia parlen el polonès, una llengua força diferent de la nostra, la qual cosa pot semblar una complicació, però si teniu un mínim nivell d’anglès, us podreu comunicar amb ells, sense gaire problemes.

Si heu de preguntar alguna cosa, sempre és millor fer-ho algú jove, ja que aquests segur que sabent anglès! Això si, no us espereu un anglès molt fluït, molts d’ells tant sols es defensen.

 

Diners

 No tenen euros, van amb sloty. És una moneda molt més barata que l’euro. (4 slotys = 1€) Per tant, tampoc és necessari portar gaire diners, ja que el nivell de vida és molt més econòmic. També és recomanable no portar-los tots en efectiu, ja que mai sabem el que pot passar, si pots, tingues un visa. No canviïs més diners dels que creus que necessitaràs ja que cada cop que canvies monedes en perds una petita quantitat!

 

Alimentació

 A nosaltres, el camp de treball ens incloïa el dinar, que en aquest cas sempre era una sopa tradicional del país. La resta d’àpats, ens els havíem de fer nosaltres. Però això no va provocar cap problema! Com que érem gent de diferents nacionalitats, vam decidir que cada dia per sopar, faria cadascú un plat típic del seu país! Jo recomano que aneu amb la ment oberta a menjar qualsevol cosa, ja que em de pensar que no és un país mediterrani, però es menja bé. Si podeu, no perdeu la oportunitat d’anar a un restaurant de menjar tradicional, està boníssim!

 

Viatjar abans o desprès del camp

 Si podeu, quedeu-vos més dies després d’acabar el camp de treball o arribeu uns dies abans, per tal de poder visitar més regions i més ciutats de Polònia, ja que és un país que ens queda prou lluny com per no poder-hi anar sovint. No us oblideu de visitar un camp de concentració, ni la capital, Varsòvia, ni tampoc Cracòvia. El meu camp de treball no era a cap d’aquets llocs, per això us dic que Wroclaw és també una ciutat bonica.

 

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!