tft

 

El passat mes de maig va tenir lloc a Poggio Mirteto (Itàia) el “Training for trainers: (Y)our Right for Peace” organitzat per l’associació italiana YAP (Youth Action for Peace) i inclós dins la campanya “Raising peace”. En aquest training, van participar voluntaris actius d’associacions d’Ucraïna, Rússia, Bielorússia, Hongria, Armènia, Bèlgica, Estònia, Eslovàquia, Itàlia i de COCAT, nosaltres, el Ramón i l’Adriana.

Un training internacional és una formació en què participants d’associacions d’arreu del món conflueixen en un lloc concret durant un temps aproximat d’una setmana per aprofundir en un tema relacionat amb el voluntariat internacional. En aquest cas, un “Training for young leaders” es podria traduïr com una formació per a joves amb interès a seguir vinculats i d’involucrar-se d’una forma més activa al món de l’associacionisme i del voluntariat i que segurament participaran en projectes, com ara camps de treball internacionals, com a coordinadors de voluntaris internacionals.

Sota el nom “(Y)our Right for Peace”, aquest training tractava temes com l’educació per la pau i els drets humans, el voluntariat i la ciutadania activa amb l’objectiu d’aportar noves eines als participants per participar en altres projectes amb perspectiva intercultural. Dit d’una altra manera, la formació estava enfocada en la promoció del voluntariat internacional com a eina per a promoure la pau i els drets humans a escala global.

Un dels punts més interessants de la formació va ser la metodologia que es va fer servir durant tota la setmana: l’educació no formal. Vam descobrir que amb mètodes de treball totalment participatius s’aprèn d’una forma molt més lleugera i en molts casos s’aprèn més que mitjançant l’educació formal. Es van fer servir totes aquestes tècniques no només per aprendre continguts sinó també per implementar-les més tard en altres projectes en què siguin necessàries dinàmiques de grup, participació activa, aprenentatge assistit i gestió de conflictes.

 

 

Va ser una setmana molt intensa, enriquidora i productiva. Vam tenir temps per expressar-nos i reflexionar, compartir les nostres opinions lliurement i escoltar i respectar les dels altres. Ens vam introduir en la temàtica del training i vam aprendre a través de dinàmiques i activitats com treballar amb grups de voluntaris.

Una cosa molt bona d’aquesta formació va ser tenir l’oportunitat de, l’últim dia, posar en pràctica els coneixements adquirits durant la setmana mitjançant la planificació i execució d’activitats per a un grup de 24 italians que seran camp-leaders aquest estiu als camps de treball internacionals italians. Aquesta tasca va ser un repte que ens va fer adonar-nos de la importància de cooperar i escoltar les idees dels altres i que ens va permetre valorar, encara més, la tasca que durant la setmana havien fet els nostres trainers.

A banda dels workshops i dinàmiques, aquest tipus de projectes sempre aporten un valor afegit: l’oportunitat de conèixer gent d’arreu del món, passar una setmana immersos en un ambient internacional, compartir motivacions amb els participants i veure que en altres punts del mapa hi ha gent que com tu i com nosaltres té ganes d’implicar-se en la societat i ajudar a canviar les coses.

Per a més informació podeu donar un cop d’ull al blog creat especialment per a la formació “(Y)our right for peace”, on trobareu una explicació més detallada del training, de la campanya Raising Peace i fotografies de cada dia de la formació. També podeu veure aquest vídeo on surten tots els participants: