Experiències en camps de treball

Estavayer-le-Lac, Suïssa

Localitat, poble

Estavayer-le-Lac

L’experiència en el camp

Els voluntaris estàvem en una casa de colònies on es feien uns casals d’idiomes per a nens d’entre 13 a 18 anys. Aquests feien unes 3 o 4 hores de classe el dia amb els professors (tots gent jove) i desprès s’organitzaven activitats per a ells.

Pel que fa al treball, nosaltres havíem d’ajudar als dos cuiners a preparar el menjar per als nens, professors i voluntaris, i en total érem entre 40 i 70 persones segons la setmana. A més, havíem d’ajudar a mantenir la casa de colònies neta i fer tasques com llençar les escombraries, netejar la cuina desprès de cada àpat, netejar els lavabos, etc. Totes aquestes tasques ens les repartíem entre els voluntaris (uns 10), i el resultat era que treballàvem aproximadament unes 3 hores al dia. També teníem la possibilitat de guardar-nos dies lliures per fer excursions, descansar o el que volguéssim.

Teníem llavors bastant temps lliure que l’utilitzàvem per anar a la platja (al llac), jugar a esports, fer excursions, visitar el poble, dormir (si estàvem cansats), etc.

A més, ens podíem apuntar sempre que volíem a les activitats que els professors preparaven per als nens o, inclús, preparar-ne nosaltres per a ells. És a dir, que estàvem tot el dia fent coses, no ens avorríem ni una mica.

Introducció a la cultura i la societat

Semblant a Espanya. No hi ha diferències culturals gaire grans ja que segueixes estant a Europa i a un país desenvolupat. El que canvia és que Suïssa és un país molt car ja que és molt ric i la gent que viu allà cobra una mitjana de 2000 o 2500 euros com a salari normal.

Com moure’s

Amb tren pots arribar a tot arreu. Suïssa és un país petit. Però compte! El tren és caríssim (unes 4 o 5 vegades més car que Espanya). Un exemple: anar de Ginebra a Estavayer-le-Lac són 40 euros d’anar i 40 més de tornar, i són unes 2 hores de trajecte (potser ni arriba).

Pels llacs també hi ha una xarxa de transports marítima en vaixell, que va de ciutat en ciutat, però també és molt car!

Com comunicar-se

Pel que fa al tema lingüístic, Suïssa és un país molt ric ja que s’hi parlen 3 idiomes cooficials (francès, un dialecte suís d’alemany (swiss-german), i italià) a part d’altres idiomes minoritaris com el Romanx (en una franja dels Alps que fan frontera amb italià). Trobes que la gent que parla el swiss-german també parlen bastant bé l’anglès de manera natural i a més alguns també saben el francès.

La gran majoria dels que parlen el swiss-german parlen també l’anglès i a més el parlen bé. Els que parlen francès potser parlen anglès o potser no (la gent gran acostuma a saber només francès). Dels que parlen italià no en sé res perquè no vaig anar a la seva zona. Però en general pots comunicar-te bé parlant l’anglès o el francès depèn de la zona en què estiguis.

Diners

Tot és caríssim. Intenteu portar diners de reserva però tingueu en compte que se us acabaran molt ràpid! Intenteu acontentar-vos amb el que us donen al camp de treball i llestos (a nosaltres ens tenien molt ben cuidats).

Alimentació

Tema menjar també és bastant semblant a Espanya pel que fa als aliments i pel que fa als horaris la màxima diferència és que sopen cap a les 19:00.

La dieta és molt semblant a l’espanyola (a excepció de que potser no compten tant amb productes mediterranis però sí amb formatges, xocolata, etc). Però de fet al supermercat hi ha de tot així que acabes menjant igual que aquí. Cal dir que els dos cuiners que teníem cuinaven molt bé.

Viatjar abans o desprès del camp

En cas de voler viatjar més encara, jo aprofitaria per viatjar desprès del camp, perquè és possible que algun dels voluntaris s’apunti també. Però cal tenir en compte que Suïssa, com ja he dit, és molt car i es necessita una quantitat 3 o 4 cops més gran de diners per passar només un dia a alguna ciutat d’allà. Exemple: una pizza per a 3 persones 44 francs (40 euros), 2 hores de tren també uns 40 francs, restaurants “normals” sobre els 20-30 francs el menú individual (entre 18 o 25 euros aprox.). Així que jo aprofitaria per viatjar als països veïns, com França, Alemanya o Itàlia, que queden a prop i són més assequibles.

 

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!