Experiències

CONCF035 – 2020 – Converting a van

Entitat organitzadora

Concordia France 

Localitat

França, BROUT-VERNET

L’experiència en el camp 

El meu projecte era un de fusteria. Vam convertir una furgoneta en un centre de donacions i intercanvi d’objectes de segona mà.

Teniem un dia a dia prou senzill però que mai sabies com acabaries el dia. Pel matí esmorzàvem i al cap d’una estona anàvem a peu cap a on estava situada la furgoneta que remodelàvem. Treballàvem unes 4 o 5 hores diàries que s’acabaven passant volant i al acabar tornàvem al campament on hi era el “kitchen team” amb el dinar preparat. Tot el que era després de dinar eren activitats amb la resta de voluntaris. Però és el que dic, mai sabies com acabaria el dia així que simplement vivies el moment.

La feina que fèiem es podria resumir en fabricar estanteries i mobles a partir de fustes reciclades. Teniem eines apropiades així que no era difícil de treballar.

Les altres activitats eren molt variades. No podria resumir-les ja que cadascuna era diferent i especial.

Al final del dia havíem de dormir en algun lloc. Aquest lloc en el nostre cas era al costat d’un camp de futbol. Dormíem en tendes de campanya individuals i aprofitàvem l’infraestructura dels vestuaris i cuina pel nostre ús higiènic i culinari.

Tant el grup de voluntaris com els camp leaders eren meravellosos. Tots teniem una relació molt sana entre nosaltres. No hi havia dies tristos ja que ningú et deixava estar trist. Sempre t’acabaven fent somriure. Crec que cada grup de voluntaris és un món i al final del dia vulguis o no, s’acaben convertint en una petita família.

Com estàvem en un lloc amb varis rius a prop, ens vam acostar a varis d’ells per banyar-nos. En la seva majoria són rius amb complex de platja i si hi aneu no estareu sols segurament.

Llavors també vam fer alguna excursió per camps plens de gira-sols. Una experiència màgica.

Algun dia vam anar a un poble a prop ja fos per anar comprar o per fer alguna activitat.

Com preparar-se el viatge

Per a la preparació del viatge tampoc no cal esforçar-s’hi gaire en el tema motxilla però si que cal posar atenció en alguns aspectes. A mi personalment m’agrada endur-me una bateria portàtil per carregar el mòbil ja que no saps quan estan lliures els endolls i quan no; és recomanable també emportar-se alguna cosa pel temps lliure així com un instrument, un llibre, una llibreta de dibuix…; i una recomanació personal és la de portar un petit diari per així anar escrivint detalladament les teves memòries i vivències sobre el camp ja que més endavant es convertirà en un record molt especial per tu.+

Tema roba… quan facis la maleta i creguis que tens lo necessari i just, buida-la i deixa només la meitat perquè quan siguis allà no ho acabaràs fent servir tot i estarà ocupant espai en el que hi podria ser-hi una altra cosa. Recomano molt portar uns pantalons llargs i una dessuadora perquè les nits acostumen a ser fredes així com també pot ser el cas de tenir pluja algun dia; per acabar amb el tema de la roba… Si ets noi i el teu destí és a França, procura agafar un banyador de piscina ja que en les piscines franceses no deixen anar amb els típics de platja i et pots quedar sense poder entrar.

Què no cal portar? tot allò que dubtis si faràs servir o no. Per exemple, en el meu cas, em vaig endur una càmera de fotos gran i no la vaig acabar fent servir cap dia perquè ocupava massa espai en la motxilla de mà. Va acabar per ocupar espai a la maleta i prou.

Ara tema transport. El tren, per mi, és la millor opció perquè és el que et deixa més a prop del destí i el que contamina menys. Parlant clar, si agafes avió és perquè no et queda una altra i has d’anar massa lluny. Però si per exemple vas al centre de França, no val la pena agafar avió ja que en hauràs de combinar-ho també amb trens i ademés trigaràs més que no pas agafant només trens. El planeta també t’ho agrairà.

No sé si quan llegeixis això encara estarem en fase COVID-19. Si és el cas, espera fins uns dies abans de marxar a comprar els bitllets perquè la situació pot canviar en un obrir i tancar els ulls. Si llegeixes això i ja hem deixat enrere el COVID-19, jo compraria els bitllets amb temps ja que sortiran més econòmics que no pas jugant-te-la a esperar a l’últim moment.

Introducció a la cultura i la societat

França es un país on no és difícil adaptar-se als costums. Potser venint de Catalunya al principi surant els sopars no tindràs gaire gana ja que mengen cap a les 7 o 8 pm. Ah i t’ha d’agradar el formatge perquè a allà en mengen molt i al tastar-lo, creu-me quan et dic que no te n’arrepentiràs.

Com moure’s

Per anar fins allà vaig basar el meu viatge en trens. Com em recollien a l’estació de Vichy, va ser relativament fàcil d’arribar-hi.

El cost de vida a França és molt semblant al del nostre país. Els preus són molt semblants i tampoc no hi trobaràs gaire diferència.

Amb el tema diners no cal passar-se tampoc perquè en faràs servir una petita part (si ho arribes a fer). Però recomano portar targeta ja que d’aquesta manera és més difícil perdre els diners. Tot i així sempre va bé portar una part en metàl·lic per si de cas. Potser en altres països la quantitat canvia, però per França crec que amb un màxim de 200€ en total vas sobrat.

La gent del poble on et situes acostuma a ser molt receptiva i amable. En dos anys no m’he trobat a cap persona amb mal geni. Ademés fan també l’esforç per entendre’t si no parles gaire francès. Així que el contacte amb les persones no ha de ser un problema (almenys dins del poble on vas).

Què t’emportes de l’experiència?

Aquesta experiència m’ha ensenyat a bàsicament viure el moment. I crec que aquest és el millor regal que et pots emportar perquè avui en dia vivim tan enfocats en el futur que oblidem que el present és l’única cosa que posseïm.

Recomanar el projecte és poc. Jo no ho diria recomanar un projecte sinó recomanar una experiència única. Si no tens clar si fer un projecte com aquest o no, deixa de dubtar i llença’t. Fes-ho. No te n’arrepentiràs ni ara ni mai.

Com a consell crec que el que més et servirà és: Vés amb la ment molt oberta. Estigues disposat/da a fer qualsevol cosa. I viu.

Biel Minguell Ramírez

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!