Experiències

WS18AF/Alp Flix/Suïssa/2018

Entitat organitzadora

Workcamp Switzerland

Localitat:

Alp Flix/Suïssa

Experiència al camp

Els voluntaris ens allotjàvem en una preciosa casa situada al petit poble de Sur que estava a deu minuts amb cotxe del lloc on es treballava. La feina consistia en construir un mur de pedra seca entre camps en un parc natural. La feina estava guiada per tres membres del parc natural que treballaven amb nosaltres i ens explicaven amb molts detalls com havíem de fer la feina i quina utilitat tenia el què estàvem fent. Treballàvem quatre dies a la setmana unes vuit hores cada dia però anàvem fent pauses cada 2-3 hores ja que la feina era bastant dura físicament. Les impressionants vistes dels Alps i el bon ambient que hi havia entre els voluntaris i els membres del parc feia que la feina no fos tant dura i passés més ràpid. Els dies que treballàvem acabàvem entre les cinc i les sis de la tarda, llavors tornàvem a la casa i aprofitàvem per descansar, començar a preparar el sopar, jugar a cartes, escoltar música… Els dies lliures decidíem entre tots on volíem anar o què volíem visitar ja que disposàvem d’una furgoneta. El fet de ser només 7 voluntaris ho feia tot més fàcil i de seguida ens posàvem d’acord.

Vam anar d’excursió per la muntanya, vam visitar un museu, vam anar fins a Itàlia (estàvem a prop de la frontera), vam visitar una central hidroelèctrica, una església amb tres absis i ens una professora de llengua ens va fer una xerrada sobre la realitat lingüística de la zona.

Com preparar-se el viatge?

Has de tenir en compte que el camp de treball se situa a 2000 metres d’altura i el temps canvia constantment. Tot i ser l’estiu hi fa fred (especialment al mati i al vespre), no oblidis una bona jaqueta i pantalons llargs. L’impermeable és imprescindible ja que el temps canvia sobtadament i, tot i que plogui, no es para de treballar (a no ser que faci tempesta). Pensa amb la crema solar ja que a 2000m el sol escalfa més i a la zona de treball no hi ha cap ombra.

Introducció a la cultura:

Suïssa és un país car, segur i molt bonic. La gent és agradable i molt respectuosa. Tenen un temperament tranquil i això fa que t’hi sentis a gust amb ells, a més es preocupen pels altres i s’esforcen per crear bon ambient. Es preocupen per la feina ben feta i s’hi entreguen al màxim. La gent del poble on treballàvem era simpàtica i hospitalària. Un home veí que ens ajudava amb el seu tractor l’últim dia ens va convidar a esmorzar i els propietaris d’un restaurant també ens van convidar a cafè i pastís. Tot era boníssim!

Com comunicar-se:

A les ciutat amb l’anglès et pots comunicar perfectament a tot arreu però la realitat lingüística de la zona és complexa. El poble de Sur se situa a la zona suïssa de parla alemanya però l’alemany que s’hi parla és molt diferent de l’alemany estàndard, es parla “swiss german”. A més, també hi ha gent que parla romanx, una llengua romànica complexa i amb molts dialectes. Si ens apropem a la frontera amb Itàlia també hi podem trobar influència de l’italià. No tothom sap l’anglès però estan disposats a entendre’t i a fer-se entendre.

Com moure’s

L’aeroport més proper és el de Zurich que està a unes 3 hores (tren i bus) de Sur. També s’hi pot arribar des d’algun dels aeroports de Milà situat a unes 4 hores de Sur. El transport públic de Suïssa és bastant car però és de gran qualitat, tot està molt ben senyalitzat i els trens i busos són molt puntuals. Tot i així si es mira amb temps es poden trobar bitllets amb descompte (Supersaver tickets). Per arribar al camp s’han d’agafar trens i un bus però hi ha molt bona combinació i és fàcil orientar-te si ho has mirat abans.

Diners:

Si viatges abans o després del camp has de pensar que el cost de vida a Suïssa és elevat. Tot és un terç més car que a Catalunya.

Pots pagar amb targeta a tot arreu però no està de menys portar francs suïssos en efectiu.

Alimentació

A Suïssa hi ha productes de molta qualitat (xocolata, formatge, embotit…). Hi ha poca fruita, poca verdura i poc peix degut a les característiques del territori. Al camp vam poder menjar algun plat típic suís que ens va preparar el camp leader com per exemple “kapuns”, “rösti” o una “fondue”. També vam poder menjar plats típics del país de cada voluntari ja que havíem de cuinar nosaltres. El camp leader ens portava el menjar que necessitàvem per cuinar els plats típics i altres aliments del dia a dia. El menjar era abundant i de molta qualitat (es notava que estàvem a Suïssa).

Viatjar abans o després del camp

Aconsello reservar alguns abans o després del camp per visitar la regió. Jo vaig visitar Zurich i Milà pel meu compte i no me’n penedeixo gens, va ser una bonica experiència. A part de visitar les ciutats més properes també

recomano quedar-se algun dia per la zona per fer alguna excursió pels Alps i visitar els petits poblets de les valls.

 

 

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!