European Solidarity Corps – ESC 

Per tal d’assegurar-nos que la teva experiència en el projecte serà enriquidora per totes les parts involucrades (tu, COCAT i l’entitat de destí), des de COCAT fem un procés d’acompanyament que comença amb la coneixença entre la persona voluntària i l’entitat d’acollida. Volem assegurar-nos que les teves expectatives i motivacions quadren amb el tipus de projecte que estàs buscant i valorarem si el teu perfil compleix els requisits. Un dels nostres rols és garantir que la persona que enviem al projecte està preparada per viure l’experiència que suposa fer un voluntariat de llarga durada.

Requisits

Els projectes de l’European Solidarity Corps estan enfocats a joves de 18 a 30 anys.

Assistir al procés preparatori i d’acompanyament de COCAT. COCAT només pot enviar a persones que es comprometen a assistir a tot el procés previ a la inscripció, considerant a totes aquelles que visquin a Catalunya i a la resta de l’Estat Espanyol. L’acompanyament s’inicia des de la inscripció, es manté durant l’estada i s’avalua al finalitzar el projecte.

Experiència prèvia en voluntariat
Creiem que és important que la persona que hi participi hagi tingut una experiència prèvia en el voluntariat (ja sigui a nivell internacional com local), tant de forma puntual en un camp de treball de curta durada, o de forma permanent en alguna associació.

Experiència prèvia en estades internacionals
En la mateixa línia de l’experiència en voluntariat, creiem que és bo que la persona que participi a un projecte de voluntariat de llarga durada hagi tingut experiència prèvia internacional, ja sigui un camp de treball internacional o qualsevol altra estada relacionada amb altres programes de voluntariat o de formació.

Actitud
Per a realitzar un projecte de voluntariat de llarga durada com l’ESC, no calen unes aptituds específiques (a no ser que el projecte pel qual vols aplicar ho requereixi) però sí que és necessària la predisposició a participar-hi amb motivació, flexibilitat, implicació, compromís, iniciativa, ganes de conèixer i integrar-se en una nova cultura i organització.

Condicions econòmiques

La subvenció que s’atorga a la persona voluntària s’atorga través de la Comissió Europea  i permet cobrir les següents despeses:

Despeses del projecte
Cada país té assignada una quantitat destinada a cobrir les despeses del projecte i cada entitat gestiona aquests diners sota els seus criteris. És aquesta partida la que et garantirà l’allotjament, la manutenció i el transport dins del projecte.

Diners de butxaca (pocket money)
Aquests es destinen directament a la persona voluntària, i serveixen per cobrir les teves despeses personals. Acostumen a ser uns 5-6 euros per persona i dia.

Despeses de transport
El programa contribueix a les despeses de transport amb una quantitat fixa que depèn de la distància d’anada i tornada entre la ciutat de procedència de la persona voluntaria, i el destí de projecte. La diferència amb el preu real dels bitllets l’haurà de cobrir el /la voluntari/ària.

Trams de cobertura:
De 100 a 499 Km _ 180 €
De 500 a 1.999 Km _ 275 €
De 2.000 a 2.999 Km _ 360 €
De 3.000 a 3.999 Km _ 530€
De 4.000 a 7.999 Km _ 820€
8.000 o més _1.100€

On puc fer el meu ESC?

Els projectes de voluntariat ESC es duen a terme en una entitat social, educativa o de treball comunitari en un país de la Unió Europea com poden ser Alemanya, Àustria, Bèlgica, Bulgaria, Croacia, Dinamarca, Eslovàquia, Eslovènia, Espanya, Estònia, Finlàndia, França, Grècia, Hongria, Irlanda, Itàlia, Letònia, Lituània, Luxemburg, Malta, Països Baixos, Polonia, Portugal, República Txeca, Romania, Suècia i Xipre.

Països associats: Islàndia, Macedònia del Nord, Liechtenstein i Turquia.

Països veïns de la UE:

  • Països Balcans Occidentals: Albania, Bòsnia i Hercegovina, Kosovo, Montenegro i Sèrbia.
  • Països de l’Associació Oriental:  Armènia, Azerbaijan, Bielorússia, Geòrgia, Moldàvia, Ucraïna.
  • Països del Mediterrani meridional: Algèria, Egipte, Israel, Jordània, Líban, Líbia, Marroc, Palestina, Síria i Tunísia.
  • Federació Rússia (territori de Rússia reconegut per Dret internacional).

Països de l’AELC: Noruega.

Quan de temps pot durar l’estada?

Hi ha dos tipus d’estada als projectes ESC: 

  • Els de curta durada (short term), que tenen una durada mínima de 2 setmanes i máxima de 2 mesos.
  • Els de llarga durada (long term), que tenen una durada d’entre 6 i 12 mesos.

Com puc buscar projectes?
La millor eina per fer recerca és el portal europeu European Youth Portal, és la font més completa i fiable ja que és el portal oficial de la Comissió Europea. Aquí pots buscar i trobar totes les entitats que fan projectes ESC i totes les ofertes que tenen obertes. Cal registrar-se per tal que les entitats puguin accedir al teu perfil i considerar la teva candidatura. Aquestes es podran posar en contacte amb tu directament, si encaixes com a possible candidat/a.

També pots consultar-les des de la nosta web, a l’apartat Oferta de projectes ESC. Allà també hi trobaràs les darreres ofertes.

Quin és el procés a seguir?

El projecte comença avui mateix, en el moment en què t’interesses per fer un voluntariat i comences a treballar les teves motivacions i expectatives. El procés que duràs a terme serà el següent:

T’informes
Aquest document és la base de la informació més important que has de tenir abans de començar a preparar-te pel teu projecte. Llegeix-lo amb atenció abans de començar a buscar projectes i a contactar entitats. És molt important que tinguis clar tot el procediment abans de començar!

Reflexiones
T’aconsellem que escriguis en un full en blanc el tipus de projectes que busques, quines són les teves motivacions, expectatives i pors respecte al voluntariat. En altre full, t’aconsellem que facis un resum de la teva experiència en el món del voluntariat o en el món associatiu, tant a nivell local com internacional. Aquesta informació et servirà per al procés d’assessorament i per a la formació abans de marxar.

Ens coneixem
Estigues atent/a sobre les xerrades informatives d’ESC que fem periòdicament des de COCAT, i/o escriu a voluntariat.ltv@cocat.org per resoldre qualsevol dubte que tinguis.

Cerques el projecte
És molt important buscar els projectes amb molta antelació ja que les entitats tanquen els processos de selecció al voltant d’un mes abans de la convocatòria.

T’inscrius al projecte
Hauràs de redactar el teu CV en anglès i una carta de motivació per cada projecte que t’interessi. T’aconsellem que expliquis la teva motivació de forma detallada per cada projecte, doncs has de tenir en compte que les entitats d’acollida reben moltes candidatures i han de veure que realment estàs interessat/da en el projecte! Tu mateix/a hauràs d’enviar la documentació a les entitats d’acollida per entrar al seu procés de selecció, i esperar la seva resposta.

T’accepten al projecte
Un cop t’han acceptat al el projecte, ens ho hauràs de comunicar al més aviat possible per a que puguem procedir amb els tràmits administratius.

Sinó t’accepten, t’animem a que segueixis buscant altres projectes que t’interessin i t’hi tornis a inscriure!

Un cop acceptat/ada, què passa?

Comencen els preparatius
Abans de marxar, des de COCAT t’assessorarem en tot el que necessites i t’informem de tots els aspectes logístics i administratius que has de tenir en compte abans, durant i al finalitzar el projecte.

Pre-departure session
La qual es farà en persona/online amb la responsable de projectes ESC de COCAT.

Formació a l’arribada amb l’entitat d’acollida
Un cop arribes al projecte, l’entitat d’acollida s’encarregarà de formar-te i preparar-te per a dur a terme les tasques del teu projecte, així com de donar-te seguiment i suport a través d’un/a tutor/a.

Formació on arrival training
Organitzada per l’Agència Nacional del país d’acollida. Aquesta es desenvolupa durant els primers mesos de la teva arribada, i hi participen amb la resta de voluntaris/àries europeus/es que  també acaben d’arribar. Serveix per entendre el funcionament dels projectes ESC en global, així com els teus drets i els teus deures durant el projecte.

Formació mid-term training
Organitzada també per l’Agència Nacional del país d’acollida. Aquí es treballa l’aprenentatge de competències adquirides i es fa un seguiment sobre el desenvolupament del projecte personal de cada voluntari/ària.

Quin és el paper de COCAT durant i després del projecte?

Seguiment: durant tota la teva estada a l’estranger, des de COCAT mantenim una comunicació mensual per saber com va el projecte i l’estada en general al país d’acollida.

Suport: sempre hi ha un seguiment personal per part de l’equip de COCAT i també de qualsevol incidència que hi pugui haver.

Avaluació: un cop finalitzat el projecte t’enviem un formulari d’avaluació per fer una valoració general de tota l’experiència. En cas que sigui necessari, es fa una reunió en persona per acabar de fer el tancament del projecte.

Descarrega el Pas a Pas

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!