European Solidarity Corps – ESC (anteriorment Servei de Voluntariat Europeu)

Per tal d’assegurar-nos que la teva experiència en el projecte serà enriquidora per totes les parts involucrades (tu, COCAT i l’entitat de destí), des de COCAT fem un procés d’acompanyament que comença amb la coneixença entre la persona voluntària i l’entitat d’acollida. Volem assegurar-nos que les teves expectatives i motivacions quadren amb el tipus de projecte que estàs buscant i valorarem si el teu perfil compleix els requisits. Un dels nostres rols és garantir que la persona que enviem al projecte està preparada per viure l’experiència que suposa fer un voluntariat de llarga durada. En aquest sentit, si ho creiem convenient podem aconsellar-te que seria millor participar primer en un camp de treball.

Requisits

Els projectes de l’European Solidarity Corps estan enfocats a joves de 18 a 30 anys.

Assistir al procés preparatori
COCAT només pot enviar a persones que es comprometin a assistir a tot el procés previ a la inscripció. És per això que es prioritzaran aquelles joves que siguin residents a Catalunya. Tot i això, si et pots comprometre a fer el procés preparatori amb nosaltres, també podem considerar el fet que resideixis fora de Catalunya.

Experiència prèvia en voluntariat
Creiem que és important que la persona que hi participi hagi tingut experiència prèvia en voluntariat, ja sigui a nivell internacional com local; tant de forma puntual -com per exemple un camp de treball- com de forma permanent, com per exemple formar part d’una associació.

Experiència prèvia en estades internacionals
En la mateixa línia de l’experiència en voluntariat, creiem que és bo que la persona que participi a un projecte de voluntariat de llarga durada hagi tingut experiència prèvia internacional, ja sigui un camp de treball internacional o qualsevol altra estada relacionada amb altres programes de voluntariat o de formació.

Participar al procés d’acompanyament de COCAT
Per tal de poder fer un bon seguiment del projecte de voluntariat, a COCAT fem tot un procés d’acompanyament que comença des del moment en que es demana informació per fer un voluntariat i que finalitza amb el retorn de l’ experiència. De vegades, fins i tot, més enllà de l’avaluació final del projecte.

Actitud
Per a realitzar un projecte de voluntariat de llarga durada com l’ESC, no calen unes aptituds específiques (a no ser que el projecte pel qual vols aplicar ho requereixi) però si que és necessària la predisposició a participar-hi amb motivació, flexibilitat, implicació, compromís, iniciativa, ganes de conèixer i integrar-se en una nova cultura i organització.

Condicions econòmiques

La subvenció que s’atorga a la persona voluntària s’atorga través de la Comissió Europea  i permet cobrir les següents despeses:

Despeses del projecte
Cada país té assignada una quantitat destinada a cobrir les despeses del projecte i cada entitat gestiona aquests diners com vol. És aquesta partida la que et garantirà l’allotjament, la manutenció i el transport dins del projecte.

Pocket Money
Cada país té assignat uns diners de butxaca que es destinen directament a la persona voluntària. Aquestes despeses et poden servir per cobrir les teves despeses personals.

Despeses de transport
El programa contribueix a les despeses de transport amb una quantitat fixa que depèn de la distància. La diferència amb el preu real dels bitllets l’haurà de cobrir la persona voluntària.

Trams de cobertura:
De 100 a 499 Km _ 180 €
De 500 a 1.999 Km _ 275 €
De 2.000 a 2.999 Km _ 360 €
De 3.000 a 3.999 Km _ 530€
De 4.000 a 7.999 Km _ 820€
8.000 o més _1.100€

On puc fer el meu ESC?

Els voluntariats es duen a terme en una entitat social, educativa o de treball comunitari en un país que formi part del programa. Els països del programa són: Països de la Unió Europea: Alemanya, Àustria, Bèlgica, Bulgària, Croàcia, Dinamarca, Eslovàquia, Eslovènia, Espanya, Estònia, Finlàndia, França, Grècia, Hongria, Irlanda, Itàlia, Letònia, Lituània, Luxemburg, Malta, Països Baixos, Polònia, Portugal, Regne Unit, República Txeca, Romania, Suècia i Xipre

Països no membres de la UE: Islàndia, Liechtenstein, Noruega, República de Macedònia, Suïssa i Turquia

Països veïns associats

Països veïns de l’Europa de l’Est: Armènia, Azerbaijan, Bielorússia, Geòrgia, Moldàvia, Ucraïna

Països del sud del Mediterrani: Algèria, Egipte, Israel, Jordània, Líban, Líbia, Marroc, Palestina, Síria i Tunísia

Països balcànics: Albània, Bòsnia i Hercegovina, Kosovo, Montenegro i Sèrbia

Altres: Federació Russa

Quan de temps pot durar l’estada?
Hi ha dos tipus d’estada ESC:

De curta durada (short term):
tenen una durada mínima de 2 setmanes i màxima de 2 mesos. S’enfoquen a joves amb menys oportunitats o es refereixen a esdeveniments específics i puntuals.

De llarga durada (long term):
tenen una durada d’entre 6 i 12 mesos.

Com puc buscar projectes?
Existeixen diverses eines per a buscar els projectes:

Portal PASS
Per a poder participar d’un projecte has de registrar-te al portal PASS. D’aquesta manera podràs veure les ofertes i  més, les entitats d’acollida també podran a accedir al teu perfil i contactar-te en cas que els hi encaixis com a possible candidat/a.

Base de dades oficial
És la font més completa però no té actualitzat l’estat de les vacants i la recerca de voluntaris/àries. Per això cal contactar amb les organitzacions d’acollida dels projectes que us interessen i sol·licitar-los la informació pertinent.

Llistats de places lliures
Escriu-nos a voluntariat.ltv@cocat.org! Si tenim el teu correu de contacte, t’anirem enviant de forma periòdica un document amb el recull de places lliures dels projectes en curs. També trobaràs actualitzades les ofertes a l’apartat de la web Oferta de projectes ESC.

Partners de COCAT
Clica aquí i veuràs el llistat actualitzat de partners de COCAT (incloent els de la Xarxa Alliance of European Voluntary Service Organisations) amb qui col·laborem en projectes d’ESC.

Quin és el procés a seguir?

El procés comença avui mateix, en el moment en què t’interesses per fer un voluntariat i comences a treballar les teves motivacions i expectatives. El procés que duràs a terme serà el següent:

T’informes
Aquest document és la base de la informació més important que has de tenir abans de començar a preparar-te pel teu projecte. Llegeix-lo amb atenció abans de començar a buscar projectes i a contactar entitats. És molt important que tinguis clar tot el procediment abans de començar!

Reflexiones
T’aconsellem que escriguis en un full en blanc el tipus de projectes que busques, quines són les teves motivacions, expectatives i pors respecte al voluntariat.
En altre full, t’aconsellem que facis un resum de la teva experiència en el món del voluntariat o en el món associatiu, tant a nivell local com internacional. Aquesta informació et servirà per al procés d’assessorament i per a la formació abans de marxar.

Ens coneixem
Un cop hagis contactat amb nosaltres participaràs en una de les xerrades-trobades que tenim programades. Aconseguiràs més informació sobre COCAT, sobre el programa Erasmus + i el projecte ESC. T’ajudarem a resoldre dubtes i, per la nostra banda, esperem poder-te conèixer millor. És un requisit imprescindible per a que iniciem els tràmits com a entitat d’enviament. Per saber data, hora i lloc de les properes xerrades-trobades envia’ns un correu electrònic a voluntariat.ltv@cocat.org.

Cerques el projecte
És molt important buscar els projectes amb molta antelació ja que les entitats tanquen els processos de selecció al voltant d’un mes abans de la convocatòria. En la data de la convocatòria, l’entitat que presenta el projecte haurà de tenir tots els documents preparats per poder-los presentar: el formulari de sol·licitud, els fulls de partenariat i les dades generals del participant.

Apliques pel projecte
Hauràs de redactar el teu CV en anglès o en l’idioma del país de l’entitat d’acollida. També hauràs de preparar una Carta de motivació per cada projecte que t’interessi, en anglès o en l’idioma local també.
T’aconsellem que expliquis la teva motivació de forma detallada per cada projecte. Pensa que les entitats d’acollida reben moltes aplicacions i han de veure que realment estàs interessat/da en el projecte! Tu mateix/a hauràs d’enviar la documentació a les entitats d’acollida. Rebràs resposta de l’entitat i et faran passar un procés de selecció.

T’accepten en el projecte
Un cop t’hagin acceptat en el projecte ens ho hauràs de comunicar automàticament per a que puguem procedir amb els tràmits administratius.

El projecte es presenta
Les entitats presenten la majoria de sol·licituds a l’Agència nacional del país on es durà a terme el projecte. Les 3 convocatòries anuals són les següents:

Convocatòria: febrer
inici del projecte: entre juny i desembre.

Convocatòria: abril
inici del projecte: entre agost i febrer.

Convocatòria: octubre
inici del projecte: entre gener i setembre.

 

El projecte es resol
Als 3/4 mesos de la data de la convocatòria, es resol la sol·licitud: pot ser que el projecte s’aprovi o es denegui.

Si el projecte s’ha aprovat,
caldrà seguir amb la preparació i en les dates que s’havien pactat podreu començar el vostre ESC!

Si el projecte s’ha denegat,
podem mirar si tu o l’entitat d’acollida esteu interessats/des en tornar-lo a presentar a la següent convocatòria.

Comencen els preparatius
Abans de marxar des de COCAT t’assessorarem en tot el que necessitis. El vol el compra la persona voluntària i a l’arribada al projecte se li reemborsa la part prevista en els acords. L’ESC s’entén com un procés d’aprenentatge per a la persona que hi participa, per això, hi ha tot un seguit de formacions que t’ajudaran a participar amb la millor preparació.

Formació a la sortida amb COCAT
La primera d’aquestes formacions és la formació a la sortida (pre-departure training), que s’impartirà a COCAT un cop sapiguem que el projecte en el que participaràs s’ha aprovat.

Formació a l’arribada amb l’entitat d’acollida
Un cop arribes al projecte, l’entitat d’acollida s’encarregarà de formar-te i preparar-te per a dur a terme les tasques del teu projecte, així com de donar-te seguiment i suport a través d’un/a tutor/a.

Formació a l’arribada amb l’Agència Nacional del país d’acollida
L’organitza l’Agència nacional del país d’acollida. Es desenvolupa dies, setmanes o mesos després de la teva arribada i la faràs amb altres joves europeus, que acaben d’arribar com tu. Serveix per entendre el funcionament del SVE en global, així com els teus drets i els teus deures durant el projecte.

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!