Experiències

Kenya

Entitat organitzadora

KVDA

Localitat

Vyonguani, a la regió de Kwale

L’experiència en el projecte

L’allotjament es troba ubicat molt a prop del projecte. Es tracta d’una casa molt senzilla, sense llum ni aigua, però amb els mínims necessaris per una estada molt agradable. Haureu d’aprendre a viure amb unes condicions mínimes, cosa que en algun moment no és senzill, però tots els membres us ajudaran en tot el necessari.

Com preparar-se el viatge

Per a la preparació del viatge heu de tenir present el mateix que faríeu per qualsevol altre viatge; Bitllets fins al principal aeroport de Nairobi, vacunes, passaport, visat i una assegurança. No patiu per aquests aspectes, trobareu tota la informació necessària i us serà molt fàcil.
Un cop arribeu a Nairobi tampoc us heu de preocupar per res ja que un membre de la organització KVDA us recull i us portarà a les seves instal·lacions.

Dels imprescindibles que heu d’emportar-vos són: una llanterna, frontal o similar, penseu que l’allotjament no té llum i a la nit us farà falta, bon calçat per al projecte, guants per treballar al projecte (sobretot si no esteu acostumats a treball amb eines, us estalviaran moltes durícies a les mans), roba vella per al treball (acaba força bruta i suada) i tot el que necessiteu d’higiene personal i roba per a vosaltres, cadascú al seu propi criteri.

Però si us descuideu alguna cosa no patiu, al la vila només hi ha dos petits establiments, però tant a Kwale o ja més a l’àrea de la costa, Diani (àrea molt turística i a la que us podeu desplaçar els caps de setmana amb un trajecte de menys d’una hora) trobareu supermercats amb tot el que necessiteu i més. Per això sabó per la roba, xampú, i coses similars porteu el mínim per als primers dies fins que us ubiqueu però no cal que carregueu per tota l’estada. O sigui que no patiu.

Pel que fa a les mosquiteres la casa en tenia, tot i això eren força velles, per tant jo recomanaria agafar-ne, sobretot de les que es pengen del sostre.
Us recomano també agafar un botiquín mínim amb ibuprofens, tirites, desinfectant, i poca cosa més. Us serà útil.

Introducció a la cultura i la societat

Les mateixes persones del projecte i amb les que conviure durant tota l’estada, us ensenyaran l’àrea, les seves costums i tradicions.
En aquesta àrea conviuen dues religions, la musulmana, majoritàriament, i la catòlica. Tot i això, mantenen encara algunes tradicions més antigues de les comunitats natives, creuen molt en llocs sagrats com “Kata Teleza”, amb rituals per treure els mals esperits i altres creences similars. Tota la comunitat presenta un gran respecte per a les persones grans i la família.

Pel que fa a la manera de vestir, els nois vesteixen de manera molt europea, mentre que les noies vesteixen majoritàriament el “kanga”, vestit típic de la zona. Us respectaran totalment la vostra manera de vestir.

Tota la gent serà molt amable amb vosaltres, o sigui que sigueu amables amb ells. Us preguntaran moltes coses i en tot moment voldran saber coses de vosaltres, del vostre pais, cultura,…

Com moure’s

La única manera d’arribar a la vila de Vyonguani és amb “picky-picky”, una moto amb conductor, a través d’una carretera sense asfaltar. És fàcil veure 3 i més persones en un mateix vehicle, el primer cop us sorprendrà però us acabareu adaptant.
Per desplaçar-vos a la resta de municipis de la zona o arribar fins a Mombasa, capital més propera a la zona, haureu d’usar els Matatus, tipus de furgonetes adaptades per al transport de gent. Solen anar atapeïdes de gent, tant asseguda com de peu.

Aquests transports són privats per tant tothom intenta que pugeu al seu Matatu, quan arriben a una parada tots criden a la vegada, us parlen per a què hi pugeu,…els primers dies és una mica estressant, un cop acabes entenent el sistema la mobilitat és molt fàcil.
El preu del transport per un mateix trajecte pot variar segons el dia també, la disponibilitat de vehicles,…no us estranyeu si us cobren preus diferents.
I no patiu que si teniu algun problema sempre trobareu algú que us ajudi.

 

La gent de la zona parlen suahili i una variant del suahili anomenada, “digho”. Tot i això tothom, inclús la gent gran (tot i què amb més dificultat) saben parlar anglès, per tant no tindreu cap problema amb la comunicació.

De tota manera, és important conèixer les salutacions i agraïments amb els seu idioma, ja que els utilitzen constantment. Ells mateixos durant els primer dies us els ensenyaran.

Diners

La moneda que s’utilitza és el Kenyan shilling. La moneda està molt devaluada i la vida a la zona és molt barata. No porteu grans quantitats de diners a sobre ni canvieu molts diners ja que ocupen molt lloc. Porteu els justos que necessiteu a sobre si sortiu de la vila i la resta deixeu-los amagats.
Si necessiteu diners a la mateixa vila de Kwale hi ha caixers on en podreu treure sense problemes. És millor que n’aneu traient a mesura que els necessiteu que no tots de cop.

Alimentació

Durant tota la estada menjareu els plats típics de zona i aprendreu a cuinar-los. La dieta es basa principalment en:
-Ugali: massa de farina de panís
-“Chapati”: tipus de massa de farina que es sol acompanyar amb llegums o altres hortalisses.
-Pasta i arròs
Durant tota l’estada al camp menjareu els seus plats típics i aprendreu a cuinar-los.
Pel que fa a l’aigua a la vila no en tenen d’embotellada per beure. Nosaltres en bullíem diàriament per al nostre consum i quan puntualment no podíem utilitzàvem les pastilles per depurar l’aigua.

Viatjar abans o desprès del camp

Durant l’estada al projecte podeu aprofitar els cap de setmana per conèixer les zones més properes, Mombasa, Diani Beach i algun punt fins i tot més allunyat. No hi ha problemes per moure’s per aquesta zona tot i que constantment us parlaran i intentaran vendre coses, en alguns moments pot ser fins hi tot una mica agobiant. Aneu amb compte, sobretot a la zona de la platja amb els “Beach boys”, sobretot si sou noies.
Per viatjar a través del país el més recomanable és viatjar acompanyat, per més seguretat i si voleu visitar algun parc haureu de contactar obligatòriament amb alguna agència. Les comunicacions en tot el país són molt dolentes, al igual que els transports. Jo vaig realitzar la visita que oferia l’organització KVDA durant 5 dies i està força bé.

Altres consells

El principal consell és que disfruteu al màxim de l’experiència i deixeu de banda totes les pors. Intenteu aprendre al màxim d’una cultura tan diferent i integreus al màxim en les seves costums i tradicions i manera de fer les coses. manteniu la ment oberta. És una de les millors experiències que podreu tenir!

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!