Experiències en camps de treball

Uganda – Kiboga

Entitat organitzadora

UPA

Localitat,Poble 

Kiboga

 

L’experiència en el projecte

Organització UPA. El projecte ha durat uns 4 mesos i ha estat a l’orfenat de Bamusuuta (districte de kiboga) que es troba a uns 120 km de Kampala. El meu allotjament ha estat al poble, compartint casa amb tres mestres. Els caps de setmana viatjava cap a Nansana, a la Guest House d’UPA. El fet d’escollir un projecte que es duu a terme a la zona rural, et dóna la possibilitat d’aprendre i participar de ple en la cultura ugandesa.

Les tasques han estat les següents:

 

  • Tasques a l’orfenat: netejar, cuinar, anar a buscar aigua.
  • Tenir cura i conviure amb els nens i nenes de l’orfenat.
  • Tenir cura de l’hort de l’orfenat.
  • Col·laboració al centre de salut del poble.
  • Col·laboració a l’escola d’educació infantil del poble.

 

Com preparar-se el viatge

Abans de marxar és força útil cercar una mica d’informació sobre el país (història, cultura, context polític, notícies rellevants, turisme).

Internet:

http://www.visituganda.com/

http://www.lonelyplanet.com/uganda

http://www.bbc.co.uk/news/world/africa/

Llibres:

Uganda. Bradt travel guides.

East Africa. Lonely Planet.

El sueño de África. Javier Reverte. Debolsillo (2004).

(Les guies són en anglès, el llibre és una novela molt interessant sobre la història, el present i els mites que envolten Uganda, Tanzània i Kenya)

Carnet de vacunacions:

Per viatjar a Uganda necessites tenir el Certificat Internacional de Vacunació amb les vacunes corresponents, pots dirigir-te al CAP Drassanes (Medicina Tropical i Salut Internacional) i recorda que si demanes una acreditació a Cocat no hauràs de pagar les vacunes.

Visa:

Al arribar a l’aeroport d’ Entebbe, hauràs de pagar la visa de turista que té 3 mesos de validesa i costa uns 50 dòlars. Si vols allargar la teva estància hauràs d’anar Foreign Affairs (Immigration Office) el mateix dia que expira i demanar una extensió (no vaig haver de pagar res, però a vegades et demanen diners o et posen inconvenients, demana ajuda a la teva organització).

Assegurança:

Seguint els consells d’un altre voluntari que va viatjar a l’Àfrica i comparant cobertura-preu amb altres asseguradores, la vaig contractar amb World Wide Insurance (4 mesos uns 130 euros) i per sort no l’he necessitat.

 

Introducció a la cultura i la societat

Els trets culturals que trobo més significatius d’Uganda són els següents:

  • A l’any 1967 es va proclamar república independent i va deixar de formar part del protectorat britànic. Fins a mitjans dels 1980 van viure una forta dictadura i guerra civil. L’actual president és Museveni.
  • La societat és força religiosa, predomina la cristiana i la musulmana, hi ha una gran tolerància envers les diferents creences religioses.
  • Les condicions de vida, sobretot a les zones rurals, són molt humils, les comunitats treballen per aconseguir uns mínims en sanitat i educació.
  • La majoria de la població autòctona es dedica a l’agricultura, tot i que també tenen petits comerços.
  • Hi ha una gran densitat de població, sobretot a Kampala i els seus voltants, per això és freqüent trobar aglomeracions de gent i el tràfic aturat a les hores puntes.
  • Les famílies són força nombroses, les dones tenen una mitja de 6 fills i està permesa la poligàmia en els homes. No contemplen l’homosexualitat i és penada per la llei.
  • El clima és bo, durant el dia les temperatures són altes i les nits són fresques. Acostuma a ploure sovint, per això Uganda té una vegetació i un paisatge impressionants i l’anomenem la perla d’Àfrica.
  • Són molt hospitalaris i acollidors, als blancs ens diuen muzungu i sempre et volen saludar, tocar i parlar amb tu, sent molt més significatiu a les zones rurals, a les quals no hi acostuma a haver-hi gaires.
  • Uganda compta amb una gran riquesa artística, especialment la música i la dansa els hi encanta i forma part de la vida quotidiana.
  •  

    Com moure’s

    L’aeroport principal és el d’Entebbe que connecta amb destins internacionals i es troba a uns 35 km de Kampala.

    Els matatus són furgonetes amb capacitat de 14 passatgers (però sempre els omplen amb molt més gent) amb els quals pots viatjar per gairebé tot el país a un preu raonable. Els boda són motoristes que fan trajectes de distàncies més curtes, el preu és més elevat i cal anar amb compte a Kampala, sobretot a les hores puntes, ja que el tràfic és molt dens i no hi ha gaires normes de circulació.

     

    Com comunicar-se

    A Uganda hi ha una gran diversitat de llengües locals, a Kampala i al poble on vaig dur a terme el projecte es parla luganda. Durant els 4 mesos que ha durat el meu projecte he pogut aprendre algunes frases i vocabulari bàsic, els ugandesos valoren molt l’esforç per parlar la seva llengua. L’anglès és la llengua oficial, a l’escola s’utilitza des de l’educació infantil i et pots comunicar sense problemes.

     

    Diners

    La moneda és el xíling (aproximadament 3000 UGX = 1 euro). Quan necessites comprar alguna cosa o agafar algun transport sempre cal regatejar el preu (encara més si ets occidental) forma part de la seva cultura i ho fan sense preses i amb bon humor. Als llocs d’interès turístic com els parcs nacionals també pots pagar amb dòlars.  A Kampala i a algunes ciutats pots treure diners de forma senzilla a bancs com Stambic o Barclays.

     

    Alimentació

    La alimentació és força bàsica, tenint en compte que es tracta d’una comunitat humil; tot i això, són molt hospitalaris, amables i t’ajuden amb tot el que faci falta.

    Pel que fa a la gastronomia, el matooke (bananes verdes) és un dels plats típics que acostumen a menjar diàriament, també les mongetes, l’arròs, les lumonde (patates dolces), la salsa de cacauets i les chapati que són com pa. La fruita és abundant i molt bona.

     

    Viatjar abans o desprès del camp

    Juntament amb altres voluntaris vaig fer un safari d’una setmana en què vaig visitar diversos parc nacionals. UPA t’ajuda a organitzar el viatge amb el suport d’un guia-conductor que també forma part de l’associació. Altres caps de setmana, vam visitar altres llocs (Jinja, Seese Islands) amb amics ugandesos i altres voluntaris de diverses parts del món.

     

    Altres consells

    Cal tenir precaucions enfront les malalties més comuns com la malària (mosquitera per dormir, repel·lent i pastilles, si ho trobes convenient) i la SIDA.

    This is a unique website which will require a more modern browser to work!

    Please upgrade today!