Experiències

VIVE16.08 / Art for Everybody / 2016 – Mèxic

atrac_micho_68

 

Entitat organitzadora

VIVE Mexico

Localitat

Zitácuaro, Michoacán.

L’experiència en el camp

El camp va consistir en dur a terme activitats artístiques amb el muralisme ( tan representatiu de Mèxic) amb nens i joves d’una comunitat en risc d’exclusió social i amb adults d’un centre de readaptació social. Tots dos col·lectius van estar molt agraïts per la nostra feina i es van mostrar molt interessats per la nostra cultura i país de procedència. Cada dia treballàvem unes 4 hores i després teníem temps lliure per a visitar el poble i els seus voltants.

Com preparar-se el viatge

En el cas de Mèxic, és important planificar la compra del bitllet d’avió amb temps pel preu que va augmentant. No és necessari visat si l’estada no dura més de 180 dies, tot i que és obligatori tenir un document anomenat forma migratòria múltiple, necessari per a entrar i sortir del país. Les vacunes, tot i que no són obligatòries, sí són recomanables segons les regions. Per a vacunar-se, sobretot si és a l’estiu, és imprescindible ficar-se en contacte amb les unitats responsables dels hospitals amb bastant temps. Aquests serveis estan desbordats a l’estiu.

Introducció a la cultura i la societat

Mèxic és un país molt hospitalari i les seves gents són molt amables i educades. La seva parla i forma d’expressar-se és molt més suau que la nostra, motiu pel qual s’ha d’anar amb compte amb les nostres expressions i gestos, ja que alguns estrangers els poden resultar massa bruscos. Per a integrar-se el més aviat possible, el millor és estar atent a les diferències de vocabulari, expressions peculiars, costums i forma de vida en general per tal d’adoptar-les durant la nostra estada allà.

Com moure’s

La regió de Michoacán està prou ben comunicada. La xarxa de busos és prou extensa per moure’s a mitja distància i a bons preus. Per moure’s entre regions la millor opció és l’avió. Hi ha molts aeroports i companyies low cost a molt bon preu. A nivell urbà, hi ha microbusos anomenats “combis” per preus irrisoris, però no hi ha parades establertes i sempre hem de preguntar la destinació. Els taxis poden ser una bona opció ja que també són molt barats, tot i que per motius de seguretat, han de ser autoritzats o bé de confiança ( si estem en un bar, restaurant, hotel o alberg, podem demanar que truquin un taxi per nosaltres). No és recomanable parar un taxi qualsevol pel carrer.

Com comunicar-se

A Mèxic no hi ha problemes per fer-se entendre, només podem tenir algun problema d’entesa per algunes diferències en el vocabulari que se solucionen parant una mica d’atenció els primers dies.

Diners

20 pesos mexicans equivalen més o menys a 1 euro. El cost de la vida és molt barat. Si no volem portar molts diners a sobre, podem anar treient diners de caixers amb un comissió molt baixa ( uns 30 pesos). Les targetes de crèdit i dèbit estan acceptades a la majoria d’establiments.

Alimentació

L’oferta gastroòmica és molt variada en la presentació, tot i que la base alimentària són les proteïnes animals i els hidrats de carboni. Això pot esdevenir algun problema per a vegetarians, tot i que es pot consumir verdura i fruita. El picant és present a tots els plats, així que si no hi estem acostumats, hem de demanar menjar sense picant expressament. L’oferta de menjar ambulant és molt habitual i barata.

Viatjar abans o desprès del camp

Considero recomanable viatjar després del camp ja que podem trobar companys de viatge en els voluntaris del workcamp i la gent del país que coneguem durant el voluntariat ens pot recomanar llocs d’interès, maneres de viatjar, etc.

Altres consells

Sigues obert i amb ganes de conèixer gent nova i tenir noves experiències!!!

 

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!