Experiències

IBOIT08ESC Spilamberto (2023)

 

Entitat organitzadora

IBO

Localitat

Spilamberto, Itàlia.

Any

2023

La preparació del viatge 

Per a preparar el viatge seria indispensable dur un parell de vambes i roba còmoda que es pogués tacar per a treballar al camp i en la restauració del mobiliari. A més, també és necessari portar guants per a treballar al camp, i sobretot repel·lent de mosquits, crema solar i gorra, per combatre les altes temperatures i hores de sol. Un altre objecte útil que jo no vaig dur, però que m’hagués sigut pràctic és un lot frontal, per si es volen fer excursions de nit amb les bicicletes.

En l’àmbit del transport jo recomanaria comprar des de casa el bitllet del tren de l’aeroport de Bolonya al centre de la ciutat, ja que depenent de l’hora hi pot haver una mica de cua.

Sobre el país

La cultura italiana s’assembla bastant a la catalana/espanyola, i, per tant, en aquest sentit no hi havia moltes diferències. Respecte a la llengua, algunes paraules són molt semblants i més o menys podies entendre el context general del que deien els italians. L’organització s’ubicava en un poble del centre nord d’Itàlia d’uns 12.000 habitants, en conseqüència, prou gran perquè en el centre hi haguessin bars i algun comerç. Recomanaria la gelateria situada dins les muralles del castell del poble on tenien uns gelats boníssims. Com que no és un poble dedicat en si mateix al turisme, l’ànglès no el parlaven gaire; així i tot, a les ciutats grans properes sí.

Estil de vida

Per moure’s pel poble la via més ràpida era en bicicleta, tot i que caminant en 20/25 minuts arribaves al centre. Així mateix, ens movíem en tren i autobús per anar a ciutats més grans (encara que els trens no fossin gaire puntuals). Les despeses que teníem eren durant el cap de setmana, ja que anàvem a visitar museus, anàvem a menjar a fora, a la piscina…

Però entre setmana, mentre treballàvem, l’únic que gastàvem era el que compràvem al supermercat com a snack o si anàvem a fer un gelat al centre del poble.

L’entorn del projecte 

La casa estava als afores del poble, envoltada de conreus de blat, i amb bons carrils bici per a moure’s. El que recomano és agafar les bicicletes entre setmana i després de treballar anar a descobrir pobles del voltant. Durant el cap de setmana, ja que teníem lliure dissabte a la tarda i diumenge, aprofitàvem per a anar a visitar ciutats del voltant. Per exemple, en el meu cas vam visitar Bolonya, Mòdena, Ferrara, Parma, Vignola i Castellnovo. Un cop allà, a Parma vam visitar una galeria d’art, a Ferrara vam visitar el castell, a Spilamberto (el poble on vivíem) vam anar a la piscina, un dia de nit vam fer una excursió amb bicicleta a Castellnovo… Hi havia moltes possibilitats a fer.

Resum de l’experiència

La casa era una propietat gran, típica italiana de camp. Tenia zona a l’exterior on menjàvem i una superfície de gespa per a estar.

També tenia una zona on treballàvem tallant llenya que tenia rucs. Les habitacions eren dobles amb lavabo cada dues habitacions.

Ens llevàvem a les 6.30 am i esmorzàvem a les 7 am, per tal de començar a treballar a les 8 am i acabàvem a les 11 am, dinàvem a les 12.30 pm i fins a les 3 pm podíem descansar. Llavors de 3 pm a 6 pm fèiem el torn de tarda, i ales 7.30 pm sopàvem. Les tasques que fèiem estaven relacionades amb treballar al camp, al jardí, en la restauració de mobles i en la botiga de segona mà que tenia l’organització. Durant les hores lliures del migdia aprofitàvem per descansar i a la tarda o nit, després de sopar, sortíem a fer un tomb o ens quedàvem a jugar a jocs.

Consell per futurs voluntaris/àries

Com a consell diria descansar al migdia per la calor i els mosquits, estar disposat a conèixer gent nova i ser conscient que cada dia menjaràs pasta jajaja

 

Aina S. P.

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!